Η σημασία της αντιοξειδωτικής διατροφής

Στην ανάγκη να στραφούμε σε αντιοξειδωτική διατροφή ως τρόπο βελτίωσης και επιμήκυνσης της ζωής μας αναφέρεται ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χάρης Γεωργακάκης μιλώντας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" και τη Φωτεινή Γεωργίου.

Ως αντιοξειδωτική ορίζεται η διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και τα οποία υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης αλλά και σε ροφήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα στη Σουηδία που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Internal Medicine" και στην οποία συμμετείχαν 70.000 άνθρωποι, τους οποίους και παρακολουθούσαν επί 16 χρόνια, η αντιοξειδωτική διατροφή μειώνει πολύ τη θνησιμότητα, ενώ σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και με μικρότερο κίνδυνο για καρδειαγγειακά νοσήματα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργακάκης, η μειωμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών αποτελεί την αιτία για πάρα πολλά δεινά στον οργανισμό.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι αντιοξειδωτικά υπάρχουν και στο σώμα μας, αλλά η έκθεση σε πολλούς παράγοντες αντιοξειδωτικού στρες, όπως είναι το κάπνισμα ή η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να εξαντλούνται, λόγος για τον οποίο απαιτείται η ενίσχυση της διατροφής που περιέχει τέτοια συστατικά.

Αναφορικά με τα τρόφιμα που μπορεί να λογίζονται ως αντιοξειδωτικά, γίνεται λόγος για αυτά που είναι θρεπτικά "πυκνά", αλλά και πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και χρώμα (πχ πιπεριές, ντομάτα, πορτοκάλι, μήλα).

Είναι ενδεικτικό-σημειώνεται-ότι πολλές φορές το χρώμα ενός τροφίμου οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. 

Πηγή: www.entertv.gr